Informaţii pentru pacienţi despre ecocardiografia transtoracică standard

Ce este o ecocardiografie transtoracică?

Ecocardiografia este un examen neinvaziv care utilizează ultrasunetele (sunete cu frecvenţă mai mare de 20.000 Hz, atât de înaltă încât nu pot fi auzite de urechea umană) pentru a vizualiza pe un monitor inima şi porţiunea iniţială a marilor vase de sânge care vin şi pleacă de la inimă şi pentru a evalua marimea, structura şi funcţia acestora. Ultrasunetele sunt generate de o mică sondă, care se aşează pe pieptul pacientului. Spre deosebire de razele X sau de radionuclizi, ultrasunetele sunt inofensive pentru oameni şi din acest motiv nu sunt necesare mijloace de protecţie nici pentru pacient, nici pentru ecografist. Nu există nici un risc asociat cu ecocardiografia transtoracică. Aceasta poate fi efectuată în siguranţă pacientilor adulţi, copiilor, nou-născuţilor sau femeilor însărcinate. De asemenea, numărul examenelor ecocardiografice care poate fi efectuat de către un pacient este nelimitat.

 

Prin ecocardiografie standard se înţelege un examen care cuprinde următoarele modalităţi de examinare: Mod-M, bidimensional, Doppler spectral şi Doppler color. Cu ajutorul primelor două modalităţi se evaluează morfologia şi marimea diferitelor structuri cardiace şi a vaselor de sânge, iar prin examinare Doppler se explorează direcţia curgerii sângelui şi se măsoară viteza cu care curge sângele prin vasele mari şi prin camerele inimii, traversând valvele inimii.

 

Medicul foloseşte ecocardiografia pentru:

Evaluarea marimii şi funcţiei inimii
Depistarea eventualelor boli ale muşchiului cardiac, valvelor sau pericardului
Indicarea şi/sau evaluarea unui eventual tratament medicamentos sau chirurgical
Urmărirea în timp a evoluţiei unei boli cardiace

Cum trebuie să vă pregătiţi pentru un examen ecocardiografic standard?

Vă puteţi îmbrăca după cum doriţi, însă trebuie să ştiţi că pentru efectuarea examenului este necesară descoperirea completă a toracelui (prin urmare pentru femei se recomandă evitarea rochiilor). Puteţi mânca şi bea normal, ca într-o zi obişnuită. Dacă urmaţi un tratament puteţi lua toate medicamentele conform programului obişnuit. Luaţi cu dumneavoastră toate documentele medicale vechi.

La ce trebuie să vă aşteptaţi?

Vi se va cere să vă întindeţi pe un pat. Medicul sau o asistentă vă va aplica pe torace 3 electrozi (mici plasturi autoadezivi). Electrozii vor fi conectaţi prin intermediul a 3 fire la ecocardiograf pentru a înregistra activitatea electrică a inimii dumneavoastră (electrocardiograma). Medicul care va efectua examenul ecocardiografic vă va cere să vă rotiţi pe partea stângă, cu mâna stângă sub cap. Medicul va aplica o mică sonda pe toracele dumneavoastră în diverse puncte, inclusiv la nivelul stomacului şi gâtului, ceea ce va permite vizualizarea inimii din diverse unghiuri. Capătul sondei va fi acoperit de o cantitate mică de gel rece (compus din apă şi sare, fără grăsimi), care nu este nociv pentru piele şi care va fi înlăturat la sfârşitul examenului cu un simplu şerveţel de hârtie. Acest gel împiedică aerul să se interpună între sondă şi torace ameliorând semnificativ calitatea imaginilor.
In funcţie de caz, puteţi sau nu să auziţi sunete ce ies din ecocardiograf în timpul examenului. In timpul examenului s-ar putea să vi se ceară să vă schimbaţi poziţia, să vă ţineţi respiraţia sau să daţi afară tot aerul din plămâni pentru câteva secunde. In unele cazuri, în funcţie de conformaţia toracelui pacienţilor, aceste manevre sunt utile pentru ameliorarea calităţii imaginilor.
Un examen ecocardiografic complet durează în medie 30 de minute. Uneori se poate prelungi chiar până la 60 de minute, în funcţie de complexitatea patologiei de examinat.
Dupa terminarea examenului veţi fi rugat să asteptaţi în camera de aşteptare, în timp ce medicul va pregăti rezultatul examinării. La sfârşit veţi primi rezultatul scris al examinării ecocardiografice.

Dacă aveţi alte nelămuriri cu privire la ecocardiografie întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră (sau scrieţi pe adresa …..)

 

 

Informaţii pentru pacienţi despre ecocardiografia transesofagiană

Ce este ecocardiografia transesofagiană şi pentru ce este necesară?

Ecocardiografia transesofagiană este necesară atunci când ecocardiografia transtoracică (standard) nu reuşeşte să vizualizeze structurile inimii în mod adecvat pentru a stabili un diagnostic. Acest lucru se poate datora faptului că peretele toracic este atât de gros încât ultrasunetele îl traversează cu dificultate, sau pentru că plămânul afectat de diverse boli (emfizem, bronhopneumopatie cronică, etc), plin cu aer, se interpune între peretele toracic şi inimă, sau datorită prezenţei protezelor valvulare metalice care nu permit trecerea ultrasunetelor, sau pur şi simplu datorită faptului că structurile cardiace de explorat sunt situate atât de posterior („în spate”) încât ecocardiografia standard care „priveşte” inima dinspre anterior („din faţă”) nu reuşeşte să le vizualizeze adecvat.
Prin urmare, devine necesară o abordare în care inima să poată fi „privită din spate”, dinspre posterior. Ecocardiografia transesofagiană este un examen care utilizează o mică sondă aflată la capătul unui tub flexibil, sondă care se introduce în esofag pentru a vizualiza structurile cardiace dinspre posterior. Esofagul este un organ tubular care face legătura între cavitatea bucală şi stomac şi care trece imediat posterior de inimă, fără interpunerea plămânului sau a altor structuri între el şi inimă. Astfel, inima este privită transesofagian mult mai de aproape şi dintr-o zonă opusă celei din care este examinată în ecocardiografia standard (transtoracic). Sonda este introdusă în esofag prin cavitatea bucală de către medicul care o împinge uşor în timp ce pacientul înghite. Examenul poate produce o uşoară neplăcere (senzaţie de vărsătură) mai ales dacă pacientul nu colaborează adecvat, senzaţie care durează doar câteva secunde, fiind prezentă când sonda atinge partea din spate a faringelui şi dispărând după ce sonda a fost înghiţită şi se află în esofag. Disconfortul produs de examenul ecocardiografic transesofagian este similar cu cel determinat de o gastroscopie.
În plus, pe lângă vizualizarea structurilor neaccesibile ecocardiografiei standard, ecografia transesofagiană utilizând sonde care emit ultasunete cu o frecvenţă mai înaltă permite obţinerea unor imagini de calitate superioară.

 Medicul foloseşte ecocardiografia transesofagiană pentru:

Evaluarea dimensiunilor şi morfologiei aortei
Evaluarea prezenţei trombilor în atriul stâng în caz de tulburare a ritmului inimii (de exemplu în caz de fibrilaţie atrială)
Evaluarea protezelor valvulare
Clarificarea unor probleme diagnostice ce nu au putut fi rezolvate utilizând ecografia transtoracică

Cum trebuie să vă pregătiţi pentru un examen ecocardiografic transesofagian?

Vă puteţi îmbrăca după cum doriţi, însă trebuie să ştiţi că pentru efectuarea examenului este necesară descoperirea completă a toracelui (prin urmare pentru femei se recomandă evitarea rochiilor).
Este necesar repaus alimentar (fără mâncare sau băutură) de cel puţin 6 ore înainte de examinare pentru a evita vărsăturile în timpul introducerii sondei.
Dacă urmaţi un tratament puteţi lua toate medicamentele conform programului obişnuit, utilizând o cantitate mică de apă.
Luaţi cu dumneavoastră toate documentele medicale vechi. Medicul care efectuează examenul trebuie informat în mod special în caz de:
Boli ale esofagului (diverticuli, neoplasm, intervenţii chirurgicale în antecedente, disfagie, hernie hiatală, etc)
Boli cronice de ficat (ciroza, etc)
Hepatită în antecedente
Alergie la medicamente
Glaucom
Boli pulmonare
Probleme gastrice
Dacă purtaţi ochelari sau proteză dentară, va trebui să le scoateţi pe timpul desfăşurării examenului
Dacă aveţi diabet, trebuie să întrebaţi medicul curant care va fi doza de insulină în acea zi, având în vedere repausul alimentar necesar.
În cazul în care va fi necesară administrarea de medicamente anxiolitice nu veţi putea conduce după terminarea examenului, deci este recomandat să veniţi însoţit de cineva care să poată conduce autovehiculul în locul dumneavoastră.

La ce trebuie să vă aşteptaţi?

Înainte de a începe, asistenta sau medicul vă va explica procedura de examinare şi vi se va cere să vă daţi acordul pentru efectuarea examenului semnând un formular de consimţământ. Întrucât eşecul procedurii (întâlnit într-un procent redus din cazuri, 1-4%) este preponderent determinat de lipsa de cooperare din partea pacienţilor, vă recomandăm să cereţi toate lămuririle de care aveţi nevoie pentru a depăşi în condiţii optime momentul examenului.
Vi se va cere să vă întindeţi pe un pat. Medicul sau o asistentă vă va aplica pe torace 3 electrozi (mici plasturi autoadezivi). Electrozii vor fi conectaţi prin intermediul a 3 fire la ecocardiograf pentru a înregistra activitatea electrică a inimii dumneavoastră (electrocardiograma).
Vi se va introduce o mică branulă (tub foarte subţire, dintr-un plastic foarte flexibil) într-una din venele de la nivelul antebraţului pentru a se putea administra medicamente intravenos în caz de necesitate (apariţia unor eventuale complicaţii). De asemenea, se va aplica manşeta tensiometrului pentru măsurarea presiunii arteriale pe toată durata examenului.
Medicul vă va pulveriza un anestezic local în gât pentru a nu simţi trecerea sondei şi a reduce disconfortul determinat de introducerea acesteia. Pentru acelaşi motiv vi se va cere să înghiţiţi un pic de substanţă anestezică. Senzaţia produsă de acest anestezic este asemanatoare celei resimtite la anestezia efectuată de medicul dentist. Nu vă veţi mai simţi gâtul şi veţi avea senzaţia de limbă umflată. Acestea sunt efecte pasagere determinate de anestezia locală.
În funcţie de caz, poate să fie necesară administrarea de medicamente anxiolitice intravenos pentru a vă ajuta să vă relaxaţi şi să suportaţi mai uşor stresul legat de procedură.
Medicul vă va cere să vă rotiţi pe partea stângă cu trunchiul şi gâtul flectate, cu bărbia în piept, privind genunchiul drept flectat şi el. În acest moment medicul vă va introduce între arcadele dentare o piesă bucală din material plastic prin interiorul căreia alunecă sonda pentru examinarea transesofagiana şi care are rolul de a proteja sonda. Prezenţa sondei în gât nu interferă cu respiraţia care va avea loc în mod normal prin intermediul nasului. Dacă vă veţi concentra să respiraţi profund şi rar pe nas nu veţi avea senzaţia de lipsă de aer.
Examenul nu este dureros. Singurul moment neplăcut este cel de introducere (înghiţire) a sondei. În acel moment pot să apară accese de tuse, senzaţie de vomă sau eructaţii care nu trebuie să vă alarmeze. Aceste reacţii nu vor prejudicia reuşita examenului si sunt trecatoare. Imediat ce sonda este înghiţită imaginea inimii apare pe monitor iar senzaţia de disconfort din gât dispare. Din acest moment examenul va mai dura aproximativ 10 minute. Nu trebuie sa incercati sa inghititi saliva; aceasta se va scurge intr-o tavita speciala care va fi asezata sub barbie.
Întrucât în timpul examenului prezenţa sondei în gât vă va împiedica să vorbiţi, medicul va stabili cu dumneavoastră un cod de comunicare utilizând mâinile sau ochii.

La ce trebuie să fiţi atenţi dupa examen?

În general, în câteva minute după terminarea examenului nu veţi mai avea nici un fel de disconfort. Dacă vi s-au administrat sedative trebuie să aşteptaţi cel puţin 30 de minute înainte de a părăsi spitalul şi nu veţi putea conduce pentru cel puţin încă 4 ore. Ar fi bine daca ati putea veni insotit la acest examen.
În funcţie de anestezicul local utilizat gâtul poate fi un pic iritat sau insensibil. Prin urmare pentru a evita aspirarea de alimente este recomandat repausul alimentar încă 2 sau ore după procedură. Apoi începeţi prin a bea apă rece. Dacă nu o simţiţi rece aşteptaţi încă 30 de minute şi apoi încercaţi din nou. Dacă o simţiţi rece puteţi începe să mâncaţi şi să beţi normal.
Complicaţiile examenului sunt foarte rare. Oricum, anunţati imediat medicul curant dacă după examen au apărut oricare din următoarele simptome:
Durere neobişnuită sau dificultate la înghiţire
Durere abdominală sau toracică
Vărsătură de culoare neagră sau ca un zaţ de cafea
Vărsătură cu sânge